Brownie

Hi there! Sorry I haven’t posted before, but it’s been somewhat complicated to find some time to do it. It seems I’ll have to organise myself and schedule some time a week to prepare the posts. Anyway, I’m back with something that is about to be improved or changed someway this week. See, one of my favourite blogs El Comidista, announced the other day the Brownie Day. Actually, it is organised by another blog I read, El monstruo de las galletas. It’s just that: the Brownie Day. Anyone (with or without a blog) can bake a brownie for November 11th, then using the social networks (facebook, twitter) you can share your brownie. You can choose any brownie recipe you find online, in books or any recipe you already have. Now, if you want to participate, you have to leave a comment in twitter typing #eldiadelbrownie or else leaving a comment in the recipe posted by el monstruo de las galletas that very same day.

The thing is I already baked a brownie (actually some time ago) but I wanted to share it with you. Why? Because I’m planning to join this Brownie Day and I’d like to do something different. So, I’m posting this for you to see and also to ask you for suggestions for the future brownie. The one I’m posting today is quite normal apart from the fact that I included some Oreo cookies. These are always a winner with my brother, who actually suggested chaging plain Oreos for those ones covered in caramel or chocolate! I though it was too much so I stuck to the plain Oreos.

This is the recipe I followed (I got it from a 4-hour course I took to learn how to do it)

Ingredients

  • 135gr butter
  • 150gr couverture chocolate in chunks (if you like dark chocolate, the darker the better)
  • 4 medium-sized eggs
  • 130gr sugar (I use less since I don’t like it too sweet)
  • 100gr flour
  • one packet of Oreo cookies (aprox. 150gr)

How do you do it?

First of all, preheat the oven at 180ºC. Now, melt the chocolate and the butter together in the microwave in intervals of 15-20 seconds so as not to burn the chocolate. Every 15-20 seconds take the bowl out of the microwave and mix. Alternatively, you could also melt them in a saucepan over a low heat so the mixture does not catch. Let the mixture cool for a bit. Now, we put together in a bowl the sugar and the eggs and mix for 5-6 minutes until the eggs have grown in size. Add the chocolate-butter mixture to the eggs and sugar. Sift the flour and add it to the mixture with a silicone spatula very carefully until everything is well combined. Before pouring the batter in the mould or pan, break some cookies up into pieces and mix them into the batter carefully. Now, if you’re using a silicone mould, just pour the batter in it; if you are using a conventional pan, butter and flour it and then pour the batter. Finally, put the some more cookies on top, just pressing them slightly in. Bake in the oven at 180ºC for 20-23 minutes depending on the pan/mould you are using. The top should be cracked but inside it has to be undercooked, which gives it a nice gooey texture. You could serve it warm from the oven together with some ice cream.

So, any suggestions for this week’s brownie?

Hola! Siento no haber escrito antes pero me ha costado mucho encontrar tiempo para hacerlo. Me parece que tendré que programar esto de los posts! En fin, he vuelto con algo que, espero, mejore de alguna manera esta semana. Veréis, uno de mis blogs favoritos, El Comidista, anunció el otro día el Día del Brownie. De hecho, lo organiza otro de mis blogs favoritos, El monstruo de las galletas. Y es simplemente eso: el Día del brownie. Cualquiera, con o sin blog, puede participar haciendo un brownie para el 11 de noviembre; después, a través de facebook o twitter puede compartir su creación. Puedes elegir cualquier receta de brownie que te encuentres o que tengas. Si quieres participar las instrucciones están aquí.

Lo que pasa es que yo ya hice uno (o alguno más bien) hace un tiempo pero quería compartirlo. ¿Por qué? Porque creo que voy a participar en este Día del Brownie y querría hacer algo distinto. Así que voy a publicar este brownie y quiero pediros que me hagáis alguna sugerencia para el futuro brownie. El que os dejo hoy es bastante normalito aparte de llevar galletas Oreo. Cualquier cosa que lleve Oreos es caballo ganador para mi hermano aunque él me pidió que le pusiera las que van bañadas en caramelo o chocolate! A mí me pareció demasiado así que decidí quedarme con las normales.

Esta es la receta que seguí (la obtuve en un taller de brownies que hice)

Ingredientes

  • 135gr de mantequilla
  • 150gr de chocolate de cobertura (si os gusta el chocolate negro, cuanto más negro mejor)
  • 4 huevos medianos
  • 130gr de azúcar (yo pongo menos porque me resulta muy dulce)
  • 100gr de harina
  • un paquete de galletas Oreo (aprox. 150gr)

¿Cómo se hace?

Antes de nada, precalentar el horno a 180ºC. Ahora derretimos la mantequilla y el chocolate en el microondas a intervalos de 20-25 segundos para no quemar el chocolate. Cada 20 segundos sacar el cuenco y remover. Si no, podéis poner la mantequilla y el chocolate en trozos en un cazo y derretirlos a fugo bajo y removiendo bien para que no se peguen. Una vez derretidos, dejar enfriar y reposar. Ahora batimos los huevos con el azúcar unos 5-6 minutos, hasta que la mezcla crezca en tamaño y su color sea algo blanquecino. Añadir la mezcla del chocolate a los huevos poco a poco; tamizar la harina y mezclar con una espátula de silicona con cuidado hasta que todo esté bien integrado. Antes de echar la masa al molde, rompe algunas galletas en trozos e incorpóralas a la mezcla con cuidado. Ahora, si utilizas un molde de silicona, simplemente echa la masa en el molde directamente; si empleas una bandeja o molde de los de siempre, úntalo de mantequilla y harina y echa la masa. Finalmente, pon algunas galletas más por encima presionando para que no sobresalgan demasiado una vez en el horno. Mételo en el horno a 180ºC durante unos 20-23 minutos, dependiendo del molde que utilices. La parte de arriba debería quedar quebrada, como papel, pero el interior debe quedar medio crudo, lo que le da una textura pastosa y suave. Se puede servir caliente con una bola de helado por encima.

Bueno, entonces, alguna sugerencia para el brownie de esta semana?

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4 thoughts on “Brownie

  1. too much para mí, que las oreo no son mi predilección, la verdad.
    Mi brownie es el de toda la vida (denso pero jugoso), pero justo antes de servirlo lo baño en chocolate fundido con un poco de mantequilla, le pongo medias nueces para adornar, y si lo quieres rematar, una bola de helado al gusto, o nata montada, y para ocasiones especiales, una nata montada con aroma de azafrán…mmmmm
    un beso

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