Nigella’s Store-Cupboard Apricot Cake – Bizcocho de albaricoque y chocolate de Nigella

Hi again! Sorry I haven’t posted anything lately. I could go on and say I’ve been very busy preparing  and correcting exams and writing reports (which is true, by the way) but I’ll actually tell you the other part of the truth. I know I promised some cinnamon rolls and we tried. My sister and I tried and tried and tried to do them. And all we ended up with was a very liquid mixture impossible to make into a ball. We added more and more flour, nearly a kilo, but in the end, very reluctantly, I gave up. It was nothing like what I expected. The problem? I honestly think we needed a mixer with a paddle attachment (a Kitchen Aid would be awesome, but at the moment imposible to buy) to mix things properly. My mum suggested making little balls with the dough and sprinkle over them the cinnamon and sugar mixture. They were nice, actually very similar to what we had previously had as cinnamon rolls.  But, and it is a big but, they were not cinnamon rolls. And this is very important for me. I know disasters in the kitchen happen to everyone, but I can’t help feeling bad over that. So I’ve been putting off writing here. Anyway, the disaster is over and I have decided to bake something from the same book, Nigella Lawson’s How To Be A Domestic Goddess.

She suggests orange marmalade but I’m not very keen on it. The first time I baked this, I did it with a great apricot marmalade, the second with a home-made plum marmalade and the  third I think it was peach. This time I’m back to apricot because it is one of my favourite marmalades. The reason for baking this is my uncle Kino’s birthday last Saturday. He’s celebrating it tomorrow Wednesday with the family and he doesn’t know (I hope!!) I’m taking this! I may be doing this again quite soon and I may try a different marmalade: raspberry, blueberry or something similar. The recipe is piece of cake, very very easy and it doesn’t take long to prepare.

Ingredients

  • 125g unsalted butter
  • 100g dark chocolaten into pieces
  • 300g good apricot marmalade (my version)
  • 150g caster sugar
  • pinch of salt
  • 2 large eggs beaten
  • 150g self-raising flour

How do you do it?

Preheat the oven to 180ºC.

Melt the butter in a heavy-bottomed saucepan over a low heat. When it’s nearly melted, add the chocolate into pieces. Let it soften for a while, take the pan off the heat and stir witha  wooden spoon intuil both the butter and chocolate are smooth and melted. Now add the marmalade, sugar, salt and eggs. Stir with your wooden spoon until everyting is well integrated. Now, bit by bit, add the flour and stir well. Put it into your tin (buttered and floured) and bake for about 50 minutes or until a cake-teser comes out clean. Cool in the pan on a rack for 10 minutes before turning out.  In my case I have used a disposable carton mould; I had already used these and quite successfully. Today, the sides have come unglued and I nearly had another disaster! Finally, it hasn’t been that way! I had the cake something like 40 minutes in the oven.

Hola de nuevo. Perdón por no haber dado señales de vida. Podría decir que he estado muy ocupada preparando exámenes, corrigiendo y escribiendo informes (que, por cierto, es verdad) pero os voy a contar la otra parte de la verdad. Sé que prometí unos rollitos de canela y lo intentamos. Mi hermana y yo lo intentamos y lo intentamos y lo intentamos. Y terminamos con una mezcla muy muy líquida, con la que era imposible formar una bola. Añadimos más y más harina, casi un kilo pero al final, muy a mi pesar, me rendí. No tenía nada que ver con lo que yo me esperaba. ¿El problema? Sinceramente creo que necesitamos una amasadora o una batidora con accesorio para amasar (una Kitchen Aid sería fantástico pero en estos momentos bastante inalcanzable). Mi madre sugirió hacer bolitas y echar por encima la mezcla de canela y azúcar. Estaban buenos, en realidad eran bastante similares a lo que habíamos probado antes como rollitos de canela. Pero, y es un pero muy grande, no eran rollitos de canela.  Y esto es muy importante para mí. Sé que todo el mundo sufre desastres en la cocina pero no puedo evitar sentirme mal por ello. Así que he estado posponiedo escribir aquí. En fin, el desastre se acabó y he decidido hacer algo del mismo libro, How to be a domestic goddess de Nigella Lawson.

Ella sugiere mermelada de naranja pero no soy muy fan así que la cambié. La primera vez puse albaricoque, la segunda una mermelada casera buenísima de mi tía Cuca de ciruela y la tercera, si no me equivoco, de melocotón. Vuelvo a utilizar la mermelada de albaricoque porque es una de mis favoritas. el motivo del bizcocho es celebrar el cumpleaños de mi tío Kino. Fue el sábado pasado y mañana miércoles lo celebra con la familia. Yo voy a llevar esto, espero que no lo sepa! Puede que vuelva a hacer este bizcocho otra vez bastante pronto, y que pruebe otra mermelada: frambuesa, arándano o algo parecido. La receta es súper fácil y no se tarda nada en prepararlo. 

Ingredientes

  • 125gr mantequilla sin sal
  • 100gr chocolate negro en trozos
  • 300gr buena mermelada de albaricoque (en mi caso)
  • 150gr azúcar glas
  • una pizca de sal
  • 2 huevos grandes, batidos
  • 150gr harina con levadura

¿Cómo se hace?

Precalienta el horno a 180ºC.

Derrite en una cazuela de fondo grueso la mantequilla. Cuando casi esté derretida del todo, añade el chocolate y cuando esté blando, retira la cazuela del fuego y remueve con una cuchara de madera hasta que la mantequilla y el chocolate esté derretidos y bien mezclados. Ahora añade la mermelada, el azúcar, la sal y los huevos. Remueve bien hasta que esté todo bien incorporado. Poco a poco, ve incorporando la harina, mezcla bien con la cuchara de madera hasta que sea una mezcla homogénea. Pon la masa en el molde (untado con mantequilla y harina), mételo al horno durante unos 50 minutos o hasta que el pincho salga limpio. Déjalo enfriar en el molde 10 minutos antes de sacarlo. En mi caso, he tenido un pequeño problema con el molde. Era uno desechable de cartón que en otras ocasiones me ha funcionado muy bien. En este caso, se ha despegado y casi tengo otro desastre. No ha sido así. ¡Bien! Yo he tenido el bizcocho unos 40 minutos en el horno. La casa huele de maravilla!

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One thought on “Nigella’s Store-Cupboard Apricot Cake – Bizcocho de albaricoque y chocolate de Nigella

  1. Oiga! Yo tomé prestado un imagen del libro de Nigella Lawson (How to be a Domestic Goddess) de su blog en un artículo que escribí hace rato. Lo siento mucho de haberlo hecho pero se lo quitaré si le moleste. Gracias!

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