Lager-baked loaf – Pan de cerveza

I have a new favourite!! I wanted to try something new, something to add to my challenges, you know. The thing is that one of my favourite blogs posted a new bread recipe last Friday, I think. Unfortunately I didn’t have all the ingredients I needed and so, sad and blue, I had to find something else. Then, suddenly, I remembered I had seen some bread with beer in it. I usually don’t have alcohol at home for no other reason other than I don’t like it. However, now I do have some Baileys for cakes, hazelnut liquor for tiramisu and some beer for bread! Anyway, I thought adding beer to this bread would obviously give it a different colour, taste and smell. How clever, eh? So, I asked my sister if they had at home some beer I could use for this loaf. She gave me a can and off I went home to bake this amazing lager-baked loaf.

I wasn’t really sure if it the beer was going to come through, if I was going to like the taste of it (since I’m not a fan of beer, see?). But I do have to say the taste really surprised me. It’s there, a nice hint of beer, nothing really strong. Therefore, I have decided to try with other lagers. My brother has even suggested Franziskaner or Leffe.

Ingredients

  • 425g strong white flour
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon fast-action dried yeast
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 teaspoons clear honey
  • 250 ml lager
  • extra flour for dusting

How to do it

First put the flour, salt and yeast into a large bowl; add the oil and the honey. Gently warm the lager in a saucepan. Then, bit by bit, add the lager to the mixture to make a smooth soft dough. Tip the dough on a lightly floured surface and knead well for around 10 minutes, until the dough is smooth and elastic. Put it back in a clean oiled bowl and cover with oiled clingfilm. Leave it to rise in a warm place for 1 hour or until doubled in size. Tip the dough out again on a lightly floured surface and knead well. Here I made some changes. The book says to cut the dough in four and roll them into 30-cm pieces. I decided to bake just one big loaf so I placed it on a floured bannetton and let it rise again for 30 minutes. Before the 30 minutes were over, I preheated the oven at 220ºC and when the dough was ready I transferred it to an oiled baking tray. I baked it for 25-30 minutes, and I think I could have left it 2-3 minutes more. The bread is ready when it is golden and sounds hollow when tapped.

The result is a fragrant loaf, with a thin crust!!! I’m ecstatic about this because I usually have no crust in the other loaves I bake. The crumb is really nice and tasty. Both the beer and the honey give the bread a nice colour on top and just a hint of taste! Wonderful!!! Really a new favourite!!!

So, come on, people, take a slice and spread whatever you like. This one’s on me. With love. See you soon!

¡Tenemos un nuevo favorito! Como ya sabéis quería probar algo nuevo, algo que añadir a los retos del mes. De modo que, leyendo uno de is blogs favoritos vi que tenía una nueva receta de pan: integral con frutos secos! Así que cuando quise ponerme a ello me di cuenta de que me faltaban ingredientes. Toda triste, tuve que buscar otra cosa. De pronto, recordé que había visto en el libro de Sarah Lewis una receta de pan con cerveza. No suelo tener alcohol en casa porque no bebo, por ninguna razón en especial, simplemente no me gusta. Ahora tengo una botella de Baileys para los bizcochos, algo de cerveza para el pan y Frangelico para el tiramisu. Se me ocurrió que añadiendo cerveza al pan este tendría otro color, sabor y olor. ¿Qué lista, eh? Le pedí a mi hermana una cerveza y me vine a casa a hacer este fantástico pan.

No sabía si el sabor de la cerveza se iba a notar, si me iba a gustar, vamos (no soy fan de la cerveza!). Pero tengo que decir que el sabor me sorprendió de verdad. Está ahí, al final y no muy fuerte. Así que he decidido probarlo con otras cervezas. Mi hermano incluso ha sugerido Franziskaner o Leffe.

Ingredientes

  • 425g harina de fuerza
  • 1 cucharadita de sal
  • 1 cucharadita de levadura seca de panadero
  • 2 cucharadas de aceite de oliva
  • 2 cucharaditas de miel clara
  • 250 ml cerveza clara
  • harina para echar por encima

¿Cómo se hace?

Primero pon la harina, sal y levadura en un bol grande; después, añade el aceite y la miel. Mientras tanto, calienta ligeramente la cerveza en un cazo. poco a poco, añade la cerveza a la mezcla hasta tener una masa suave. Vuelca la masa en una superficie ligeramente enharinada y amasar bien durante unos 10 minutos, hasta que la masa esté suave y elástica. Pon de nuevo la masa en un bol limpio y untado con aceite y cubre con film transparente también untado con aceite. Déjalo reposar en un sitio cálido durante 1 hora o hasta que doble su tamaño. Pon la masa en la mesa de trabajo enharinada y amasa unos minutos. Aquí es donde yo introduje algunos cambios. La receta dividía la masa en cuatro trozos y los formaba como panecillos de unos 30 cm. Decidí hacer un solo pan, así que puse la masa en un bannetton con harina y dejé reposar la masa 30 minutos. Antes de que se acabara el segundo reposo, precalenté el horno a 220ºC y cuando la masa estuvo preparada, la volqué en la bandeja del horno untada con aceite. Horneé durante unos 25-30 minutos y creo que podía haber estado unos 2-3 minutos más. El pan está listo cuando estña dorado y suena hueco cuando le das con los dedos.

El resultado es un pan muy aromático, con una fina corteza!!! Estoy encantada porque normalmente no tengo corteza en el resto de los panes que he hecho!!! La miga es muy sabrosa y suave. La cerveza y la miel le dan un tono más oscuro y un poco de sabor. Realmente sabroso, fantástico! Mi nuevo favorito!!!!!

Así que, venga, coged una rebanada, ponedle lo que queráis, invito yo. Un beso.

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