Downton Abbey Apple Charlotte. Charlota de manzana Downton Abbey.

Well, well, well. Hi, again. Remember me? It’s the writer. I know I’ve been missing for a long, long time. Work, flu, work and laziness are my only excuses. But I’m back and I have four different posts to upload! But first things first. How are you? Hope everything’s OK. And work? Hope you’re not very busy!!

Even though I haven’t posted anything, I have been baking, guys! I have even tried some nice new things that will become favourites! For example, carrot cake cupcakes (can you believe I hadn’t tried it?!? Unbelievable!) that were absolutely gorgeous, heaven; new lager bread, this time with Paulaner beer; and this apple charlotte.

I can’t remember when I found this gorgeous blog. Biscayenne is elegant and full of beautiful recipes and photographs. Biscayenne explains things very clearly and makes things look easy and achievable. However, I do remember the first recipe I read. It was this Downton Abbey apple charlotte. I haven’t told you yet but I love English TV series: Life on Mars, Ashes to Ashes, This Life, Queer as Folk, Misfits, Luther, Sherlock, … but above all I adore Downton Abbey and everything around it. So imagine my delight when I found this recipe that could have been baked by Mrs. Patmore herself. I love her kitchen and her menus and watching her and Daisy cook and bake. I couldn’t think of a good enough excuse to bake this but, I finally found: Mother’s Day. I do think it is a truly elegant dessert, even though my photographs do not show that!

The recipe posted by Biscayenne is taken from Mrs.Beeton’s Household Management and called for some bread. Biscayenne suggested some bread cut from a loaf so I decided to bake one using my favourite bread recipe. So everything here was homemade! Wow! Here you have a link to the original recipe by Isabella Beeton, in case you’re curious about it.

Ingredients.

  • 8 thin slices from a loaf of bread, without the crust
  • 50-60 gr of melted butter
  • 4 good-sized baking apples peeled, cored and sliced (reserve the peel)
  • 1 lemon
  • brown sugar

How to do it.

Preheat the oven to 180ºC. Cut the crust off the slices of bread and reserve. Melt the butter and reserve. Grate the lemon and then squeeze it and reserve the zest and the juice. Peel, core and slice the apples and reserve the slices and the peel. Butter a pie dish and cover with a layer of bread and melted butter (I spread it with a brush); now, place a layer of apple slices and sprinkle on top some lemon zest, some juice and some sugar. Place another layer of bread and butter, then one of apples, lemon zest and juice and sugar and proceed in this manner until the dish is full. Then, cover it up with the apple peel we have reserved to preserve the top from browning or burning. Bake in the oven for about 45-50 minutes until the apples are soft. Let the charlotte cool outside the oven and turn it into a dish.

Hola! Hola! ¿Os acordáis de mí? Soy Arantza. Ya sé que llevo mucho tiempo sin actualizar. El trabajo, la gripe, más trabajo y la pereza son todas mis excusas! Pero ya he vuelto y tengo cuatro cosas distintas que contaros. Aunque, antes de nada, ¿cómo estáis? Espero que todo vaya bien. ¿Y el trabajo? ¿Muy liados?

Aunque no he subido nada, tengo que decir que sí he estado cocinando y probando cosas nuevas. Incluso he probado recetas que pueden llegar a convertirse en favoritos! Por ejemplo, carrot cake cupcakes (¿os podéis creer que no lo había probado?!? Increíble) que estaban fantásticos y deliciosos, un nuevo pan de cerveza, esta vez con Paulaner; y esta charlota de manzana.

No recuerdo la primera vez que encontré este blog tan delicioso. Biscayenne es elegante y está repleta de encantadoras recetas y fotografías. Explica las cosas de manera que parece muy fácil y asequible. Sin embargo, sí recuerdo la primera receta que leí. Fue esta charlota de manzana estilo Downton Abbey. No os lo he contado pero me encantan las series de televisión inglesas: Life on Mars, Ashes to Ashes, This Life, Queer as Folk, Misfits, Luther, Sherlock, … pero sobre todo adoro Downton Abbey y todo lo que le rodea. Así que podéis imaginar mi sorpresa cuando encontré esta receta que podría haber sido preparada por la mismísima Mrs. Patmore. Me encanta su cocina, sus menús, ver cómo cocina con Daisy. No sabía muy bien con qué excusa hacerla y finalmente la encontré: el día de la madre. Me parece que es una charlota de lo más elegante, aunque mis fotos no le hacen ninguna justicia!!

La receta subida por Biscayenne está sacada del libro Mrs. Beeton’s Household Management. Parece ser, según menciona Biscayenne, que las comidas que aparecen en Downton Abbey están sacadas de libros de concina de la época, entre ellos el de Mrs. Beeton. La receta incluye pan de molde. Como no se me ocurría dónde comprar uno bueno, bueno, aunque me costara más, deci hacer yo el pan con mi receta favorita. De modo que, mi charlota es totalmente casera. Impresionante. Aquí tenéis un link al libro original por si sentís curiosidad.

La charlota está buenísima. Es suave y sabe a limón, manzana, caramelo todo junto. Creo que la próxima vez, porque habrá próxima vez seguro, haré las capas de manzana más iguales y pondré más azúcar y menos limón. Muchas gracias Biscayenne por la receta! Y vosotros a disfrutar.

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3 thoughts on “Downton Abbey Apple Charlotte. Charlota de manzana Downton Abbey.

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